Gemenskap, stolthet, passion

Livefotboll vs chipsfotboll

1 kommentar

Nuförtiden snackas det mycket om konkurrensen mellan livefotboll och TV-soffan. Vissa anser att fotboll upplevs bäst live medan det finns andra som hävdar att det går lika bra att följa matcherna på TV. Min åsikt är klar, det finns inget härligare än att kolla fotboll live. Särskilt kul är det givetvis när man sympatiserar med något av lagen.

Du går upp, tar en kopp kaffe, läser tidningen. Eller nej, nu ljög jag faktiskt. Du läser ”sporten” där du har möjlighet att fördjupa dig i förutsättningarna inför kvällen. Resten av tidningen ger du fan i. Redan här får du en go känsla, du vet att det ska hända. Längtan är enorm och du önskar att klockan var 16.30 så du kunde ta dig hem från jobb och ringa polarna.

Du går till jobb och gör det du ska. Aningen svårt är det att hålla fokus på rätt saker. På lunchrasten ringer du en polare och snackar upp inför kvällen. Ni hetsar varandra och gör varandra om möjligt än mer hispiga, rastlösa och förväntansfulla. Ni snackar lite löst om när och var ni ska träffas innan matchen och kommer fram till att ni är sugna på att ladda upp med ett par öl i stan.

Rasten är slut och du återgår till arbetet mer sugen på öl än någonsin. Du kollar på klockan och ser att det är en halvtimme kvar tills du slutar. Känslan är magisk men den närmaste halvtimmen känns som flera timmar. Plötsligt är du där, du har gjort ditt för dagen. Du börjar bli lite småstressad och vill ta dig hem så snabbt som möjligt. Väl i bilen messar du polarna och adrenalinet pumpar. Du är hemma, slänger dig i duschen, tar något snabbkäk och drar över till din polare.

Ni drar ner i stan där ni möter upp med resten av supportrarna. Ni kommer knappt in på krogen för det är smockat med sjungande män, och i viss mån kvinnor, iklädda matchtröjor. Det är trångt, varmt och alla luktar öl. Denna känsla är svår att förklara. Den är underbar, du känner samhörighet och stolthet. Du skålar, snackar skit, väsnas och lever. Det är en timme till matchstart och folk börjar göra sig redo för att i samlad trupp ta sig till arenan.

Ni marscherar sjungandes i hesa stämmor genom staden. Många tittar föraktande. Du känner dig stolt. Du tillhör något större, du är oövervinnerlig. Ikväll ska ditt lag hämta tre pinnar, det finns inget annat.

Väl framme på arenan är köerna till insläppen gigantiska. Du känner dig ganska säker på att arenan kommer bli mer eller mindre fullsatt idag vilket ger dig rysningar. Du tänker på stämningen, du tänker på hur ni ska sjunga fram grabbarna till vinst.

Ni stöttar spelarna med sång under uppvärmningen, sjunger tillsammans inmarschhymnen. Ditt hjärta pumpar, nu är det dags. Veckans höjdpunkt är bara ett par minuter bort. 19.00. Spelet är igång, matchen böljar till en början. Halvtid. 0-0. Ingen höjdarmatch direkt. Du snackar skit med polarna i väntan på att domaren ska blåsa igång andra halvlek. Inget händer, matchen har gått i stå och nervositeten stiger. Ni behöver en vinst, inget annat räknas.

Matchminut 84. Mål. Ni tar ledningen. Stämningen är enorm, ljudkulissen täcker stadion som en tjock dimma. Nu är det nära. Du tänker att detta bara måste hålla. Plötsligt blåser domaren av matchen och din kropp dränks i lättnad och glädje. Du och polarna samlas för en gruppkram. Det är ni mot världen. Klubben mot världen. Supportrarna mot världen. Väl utanför arenan dealar du och vännerna angående huruvida ni ska ta en segeröl i stan eller ej. Ni bestämmer er för att slopa segerölen och beger er hem med leenden på läpparna och stolthet i bröstet. Ni är vinnare. Ni är en del i det stora hela.

Väl hemma slår du på datorn, du kan knappt bärga dig. Du vill läsa rubrikerna som sammanfattar en fantastisk dag. Plötsligt blev det lite lättare att gå till jobb imorgon. Då ska du berätta för dina arbetskamrater vilket otroligt tryck det var på arenan och om euforin som spred sig bland publiken i matchminut 84.

Du ska ha en bra TV för att uppleva något liknande, eller vad säger du? Tipsa mig gärna om du vet var man kan hitta en sådan!

Annonser

One thought on “Livefotboll vs chipsfotboll

  1. Go text ! Synd inte fler svenska fotbolsfans tänker så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s