Gemenskap, stolthet, passion

José Luis Chilavert

Lämna en kommentar

Före detta paraguyansk landslagsmålvakt. Intressant? Inte särskillt men vänta bara. Chilavert var nämligen inte som alla andra målvakter. Hans offensiva kvalitéter vid fasta situationer gjorde honom väldigt unik. 62 mål lyckades han spotta in under sin aktiva karriär. 62 mål! Hyffsat facit för en målvakt?! Hans framgångar ledde till att han under tre tillfällen fick ta emot priset som världens bästa målvakt. Han var, innan han passerades av brassen Rogerio Ceni, den målvakt som gjort flest mål genom tiderna.

Chilavert var även känd för sitt hätska temperament. Han hamnade ofta i kontroverser med spelare, något som exempelvis den brasilianske legendaren Roberto Carlos fick känna på under kvalet till VM 2002. Efter att ha spottat mot Carlos hävdade Chilavert att han blivit utsatt för rasistiska påhopp och hån samtidigt som han menade att han hade fått utstå hårda ord från resten av brassarna som ska ha hävdat att han var den svaga länken i det paraguyanska landslaget. Jaja, nog om det. Jag skulle kunna skriva spaltmetrar om de skandaler som Chilavert varit inblandad i men jag väljer att nöja mig här då jag anser att det är svårt att avgöra sanningshalten i allt som sägs och skrivs.

Chilavert representerade under sin professionella karriär ett par klubbar i Argentina och Urugay. Dessutom spelade han för Strasbourg i Frankrike och Real Zaragoza i Spanien. Han gjorde 74 framträdanden i landslaget och åtta mål. Fyra av dessa gjordes under kvalet till VM 2002.

Anledningen till att jag valde att skriva om denna ”rubrikernas man” vet jag faktiskt inte. Jag kom helt enkelt att tänka på honom trots att jag knappt sett honom spela.  Värd att minnas? Onekligen!

Chilavert, frispark mot Spanien

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s