Gemenskap, stolthet, passion

”En gentleman överger inte sin dam”

Lämna en kommentar

Alessandro Del Piero, också kallad Pinturicchio efter en italiensk konstnär. Smeknamnet faller sig mer eller mindre naturligt när man tänker efter. För vad gjorde Del Piero gång efter annan? Jo, mästerverk.

Intelligens, bollkänsla, spetskompetens och lojalitet gjorde den före detta Juventusspelaren och landslagsmannen till en av fotbollsvärldens mest respekterade individer. Del Piero kom till Juventus, som också kallas ”den gamla damen”, så tidigt som 1993 efter att ha blivit värvad från serie B-klubben Padova som tilltänkt ”backup” för en annan legend, Roberto Baggio, som under en längre tid dragits med skadeproblem.  Det hela slutade med att Del Piero efter en tid konkurrerade ut Baggio som istället gick till rivalen Milan.

Del Piero hann med att vinna Champions League och se till att Scudetton vid sju tillfällen hamnade i Turin. Han har spelat fler matcher för klubben än någon annan. Dessutom har han blivit världsmästare för Italien.

Del Piero var trogen sitt älskade Juventus från 1993 till 2011, då klubben valde att inte förlänga kontraktet med den numera 38 år gamla konstnären. I dagsläget spelar han i Sydney FC där jag gissar att han kommer att avrunda sin karriär.

Så tillbaka till rubriken. När Juventus 2006 degraderades från serie A efter den omtalade mutskandalen påbörjades en massflykt. Spelare tänkte på sina karriärer och hade ingen lust att offra månader och år på att rädda ett sjunkande jätteskepp. Förståeligt på många sätt. Framförallt för de yngre förmågorna där jag bland annat räknar in vår svenska superstjärna Zlatan Ibrahimovic som under denna period lämnade för Inter. Det fanns dock ett antal spelare som valde andra vägen. Alessandro Del Piero var en av dessa. Såklart. Han lyckades under denna turbulenta tid dessutom klämma in ett av de mäktigaste citat jag någonsin hört. ”En gentleman överger inte sin dam”. Stora ord från en stor fotbollsspelare med stort hjärta.

Klubbkänsla är en bristvara inom den moderna toppfotbollen som desperat efterfrågas av fotbollens själ, nämligen supportrarna. Tack för allt Alessandro Del Piero, jag glömmer aldrig!

Del Piero firar

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s