Gemenskap, stolthet, passion

Svensk fotboll lider av sjukligt mindervärdeskomplex

Lämna en kommentar

Alla vet vi att svensk klubblagsfotboll med största sannolikhet aldrig på riktigt kommer att kunna konkurrera med toppklubbarna från de stora ligorna. Vi vet också att Allsvenskan för majoriteten av de importerade spelarna enbart ses som en språngbräda ut i den stora fotbollsvärlden samt att våra egna förmågor allt som oftast har som mål att även dem testa vingarna i ett större fotbollsland. Det är ingen överdrift att konstatera att svensk fotboll parkerat längst ner i parkeringshuset tillsammans med övriga lingonligor. Som du, jag och alla andra säkerligen förstår är detta ett jättebekymmer för föreningar, supportrar och övriga intressenter. Vad kan/ska göras? Frågan är väl snarare om det går att påverka eller om det istället gäller att acceptera läget och göra det bästa av situationen. Jag tror på det sistnämnda.

Okej, jag kan till viss del förstå att svenska klubbar lätt blir tagna av stunden när de gästas av spelare som vecka efter vecka syns i TV världen över. Men om vi någon gång överhuvudtaget ska ha någon som helst chans att prestera i dessa sammanhang måste vi sluta vara så förbannat rädda. Det är inget fel i att ha respekt för motståndet men att nästintill kissa på sig för att spelaren som har bollen för ett par veckor sedan skakade hand med Cristiano Ronaldo är fan patetiskt! Ibland undrar jag om Jantelagen styr de allsvenska omklädningsrummen. Om så är fallet är det riktigt illa gott folk! Det krävs attityd, lite jävla stolthet och ett lag med fler vinnarskallar än nervösa pissepauser.

Släpp på detta enormt överdrivna mindervärdeskomplex så kanske även vi fotbollstokiga svenskar då och då kan få uppleva en och annan underbar skräll. Hämta inspiration från..låt säga Celtic. Det är enligt mig större skillnad på dagens Celtic och giganten Barcelona än vad det är mellan skottarna och HIF, sett till klass på spelarmaterial. Hur kommer det sig då att HIF åker ut med totalt 4-0 i dubbelmötet med Celtic medan skottarna fortsätter sin resa genom att overkligt nog även slå den katalanska jätten på hemmaplan? Det handlar om stolthet och tradition. Celtics spelare är väl medvetna om att dem generellt sett är sämre fotbollsspelare än vad spanjorerna är. MEN dem är stolta över att få representera ”sitt” stora Celtic och med den inställningen vet de att de tillsammans kan rubba vilket lag som helst och räds därför inget motstånd.

En eloge till AIK som trots allt stod upp bra under gårdagens match mot Napoli. Jag är ingen AIK-supporter men jag måste tillägga att jag tror att Solnaklubben är det svenska lag med störst chans att lyckas i Europa framöver. I AIK har man nämligen en hel del av de värden jag tar upp i denna text. Spelare, fans och klubbledning är stolta över att få representera ”Gnaget”. Dem är heller inte blyga för att skylta med det vilket är en av anledningarna till att många icke-sympatisörer av AIK inte gillar klubben. Överger man Jantelagen är det svårt att bli accepterad av utomstående. Det är så det fungerar i detta avlånga land. Däremot tror jag som sagt att det är en förutsättning att överge denna Svenne Banan-lag för att lyckas inom europeisk toppfotboll där det inte fungerar att ”ursäkta” sig till framgång.

Det ska givetvis även tilläggas att den svenska Europaresan 2012 kantats av många tveksamma och felaktiga domslut och ett par rent ut sagt horribla sådana som fått ödesdigra konsekvenser. Platini & co måste därför också dra ditt strå till stacken för att mindre klubbar överhuvudtaget ska ges chansen att lyckas. Att sparka på någon som redan ligger ner (som i fallet med Walid Attas avstängning) får bara inte hända. Det är smutsigt och äckligt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s