Gemenskap, stolthet, passion

Sparka tränaren – göm skiten

Lämna en kommentar

Du känner igen det, jag vet. När resultaten sviktar och spelare underpresterar är det oftast tränaren som får lämna. Ibland är det självklart befogat men alltför ofta går det att ifrågasätta vad klubbledningen egentligen pysslar med.

En tränares uppgift är dels att få enskilda individer att fungera som en grupp, att få spelare att trivas, känna sig motiverade och känna sig viktiga, dels att placera spelare på rätt positioner, agera klokt och taktiskt och se till att ge rätt förutsättningar för en utvecklande miljö. Utöver detta har en tränare också ett ansvar att utåt agera på ett representativt sätt för klubben. Om alla dessa komponenter mixas är förhoppningen att klubben resultatmässigt ska få ut maximalt av det spelarmaterial tränaren förfogar över.

Detta är ett tufft uppdrag som tar tid. Det kan ta lång tid. Tänk själv, du behöver inte direkt vara Einstein för att förstå att Rom inte byggdes över en dag. Långsiktighet är ett tomt ord inom fotbollen. När resultaten uteblir och fansen gör uppror överges långsiktiga strategier allt som oftast. Klubben behöver någon som bär skulden för uteblivna framgångar och i dessa stunder är det lättaste alternativet att sparka tränaren i fråga. Då kan klubbledningen hävda att de agerat och samtidigt hålla varandra om ryggen. Att misslyckandena skulle kunna bero på att exempelvis spelartruppen inte är stark nog eller att klubben satt orimliga mål kommer inte på fråga.

”Jag pallar inte. Jag sopar problemet under mattan ett tag och hoppas att ingen ser”. För de flesta som resonerar på detta sätt slutar det oftast med socialbidrag under en tid. Inom fotbollen fungerar det däremot lite annorlunda. Där tänker man istället ett steg längre: ”Jag sopar ut skiten på fotbollsplanen och i omklädningsrummet. Eller varför inte hos tränaren? Jag måste snabba mig så att ingen ser att allt skit kommer från mitt kontor!”. Den enes bröd den andres död.

Snipp, snapp snut så åkte återigen fel person ut.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s