Gemenskap, stolthet, passion

Är engelsk ligafotboll en orsak till Chelseas och Citys uttåg ur CL?

Lämna en kommentar

På onsdagskvällen avslutades årets gruppspel av Champions League. Manchester City, som redan inför den avslutande omgången spolat sina chanser till fortsatt spel i CL i vinter, missade i och med förlusten i Dortmund också chansen till vidare spel i Europa League. Laget slutade sist i grupp D med endast tre pinnar på sex matcher. Chelsea, som inför avslutningsmatchen mot danska Nordsjälland på Stamford Bridge fortfarande hade en teoretisk chans till vidare avancemang, vann med 6-1 och gjorde därmed vad man kunde. Tyvärr, för engelsmännen, räckte inte detta resultat då Juventus bortabesegrade Shakthar Donetsk och därmed gör ukrainarna sällskap till åttondelsfinalerna. Chelsea slutade trea i gruppen och får trösta sig med fortsatt spel i Europa League. Två av fyra engelska lag återstår nu i den finaste av klubblagsturneringar. Manchester United som vann sin grupp utan större problem kan tillsammans med Londonklubben Arsenal, som slutade tvåa i grupp B, drömma vidare om en final på hemmaplan.

Hur kommer det sig att de regerande mästarna samt titelhållarna i Premier League åker ut i ett så här tidigt skede av turneringen? En bra fråga faktiskt. Det som bör poängteras är att ingen av dessa klubbar hade någon vidare tur med lottningen. Chelseas grupp bestod av en italiensk gigant på sin väg tillbaka mot den absoluta toppen, ett lag från Ukraina som håller mycket högre klass än vad många förstår samt en dansk slagpåse. Att detta skulle bli ett race mellan tre lag var föga otippat, att de regerande mästarna däremot skulle åka ut i gruppspelet var mindre väntat. Som du ser är denna ekvation svår att få ihop.
Man Citys grupp bestod av en spansk jätte med ”The Special One” i spetsen, en tysk maskin med ett hemmastöd i klass med Celtics samt en holländsk storklubb och väntad gruppjumbo. Många förväntade nog sig ett liknande scenario i denna grupp, nämligen en uppgörelse mellan tre lag. Så blev det inte, Manchesterlaget motsvarade inte de högt ställda förväntningarna och Real Madrid och Dortmund kunde i halvfart promenera till åttondelsfinal medan Ajax passade på att sno åt sig tredjeplatsen.

Självklart går inte detta misslyckande enbart att skylla på ”bra motstånd”, däremot bör det nämnas som en bidragande faktor. Jag tror även att Premier League som liga kan vara en av förklaringarna till att engelska lag numera allt oftare har problem i Europaspelet.
Barcelona och Real Madrid behöver inte alltid gå för fullt eller spela hundraprocentigt för att vinna ligamatcher mot lag som exempelvis Osasuna och Zaragoza. I italienska Serie A pendlar tempo och intensitet ofta och mycket under matcherna. Det är egentligen enbart i toppmatcherna, om ens då, som lagen försöker leverera tempostark fotboll i 90 minuter. I Premier League däremot fordras det nästan uteslutande extremt energikrävande fotboll för att vinna matcher. Denna liga bjuder allt som oftast på hög intensitet, mycket närkampsspel och uppoffrande spel. Kan det vara så att spelarna i England helt enkelt inte har lika mycket krafter kvar när det nalkas CL-match mitt i veckan? Kanske, kanske inte. En intressant reflektion som också går att vända på. Om nu engelska lag är vana vid en mer fysiskt krävande fotboll, borde inte detta ge dem en fördel i matcher mot internationellt motstånd?

”Vem vet, inte du
Vem vet, inte jag
Vi vet ingenting nu
Vi vet inget idag”

Helt klart en passande låt Lisa Ekdahl! Radion gav mig en perfekt avslutning på texten. Wiho, första gången du ger mig annat än huvudvärk. Tack för det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s