Gemenskap, stolthet, passion

Vinnarmaskinen Manchester United

Lämna en kommentar

Manchester United, vilka annars?  Sir Alex Ferguson & Co är mästare när det gäller att plocka trepoängare. Spelet övertygar långt ifrån alltid, underhållningsvärdet är i perioder lågt och uddamålsvinster är lika vanligt förekommande som bakfyllor på Annandag Jul, men vad gör det? Absolut ingenting så länge en viss skotte, som när han inte tuggar tuggummi istället tuggar på fjärdedomaren, sitter vid sidan av planen. Med det inte sagt att Fergusons ständiga maktmissbruk skulle vara förklaringen till lagets framgångssaga. Att hävda något sådant vore naivt och korkat men att däremot påstå att laget i rött med jämna mellanrum dragit fördelar av skottens barnförbjudna utbrott är ingen överdrift. Framförallt på hemmaplan har ”Devils” genom åren bjudits på en och annan billig frispark, ett antal obefogade tilläggsminuter samt ett par minst sagt omdiskuterade straffsparkar.

Bortsett från detta unika skotska privilegium, vad är det egentligen som gör Man Utd till fotbollens Terminator? Kan det vara så United är verklighetens svar på science fiction?  Nej, jag tror inte det även om man allt som oftast förbluffas över det overkliga i lagets poängskörd. Jag skulle istället vilja lyfta fram en specifik egenskap, nämligen riskminimering. Tänk efter. Hur ofta ser du en rödklädd spelare på ”fel sida bollen”? Fergusons gäng är experter när det gäller att ligga rätt i sina positioner. Trots detta har laget under säsongen trampat på ett par minor (i form av fler baklängesmål än vad vi är vana att se), något som i slutändan spelat mindre roll då klubben skapat sig en livlina bestående av en högklassig offensiv med lirare vars vokabulär inte innefattar ord som ”förlora” . Det finns en klar spelidé och en vinnarmentalitet som utnyttjas maximalt. Man Utd är enligt mig världens bästa kollektiv.  Ferguson förfogar i dagsläget inte över Premier Leagues hetaste spelarmaterial, det gör nämligen ärkerivalen Manchester City. Däremot förfogar Ferguson över den engelska klubb som han på egen hand sett till är i särklass bäst på att utnyttja sitt mentala övertag på motståndarna kryddat med ligans mest gedigna positionsspel.

En maskin må vara slentrian och emellanåt tämligen tråkig men den är oftast byggd i ett syfte. Sir Alex Ferguson har använt sig av en tydlig spelidé med fokus på riskminimering, ingjutit en stark vinnarmentalitet och svetsat ihop en helhet med disciplin och spetskompetens. Syftet med maskinen från Manchester är att vinna titlar, inget annat spelar någon roll.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s