Gemenskap, stolthet, passion

Den omdiskuterade regeln spökar återigen

Lämna en kommentar

Söndagens Premier League-match mellan Arsenal och Manchester City blev aldrig den rysare som många på förhand trodde. Anledningen var att Arsenal redan tidigt i första halvlek fick sitt manskap reducerat till tio man i en situation där mittbacken Koscielny drog på sig både frilägesutvisning och straffspark.

Det är varken första och långt ifrån sista gången som spelare på egen hand avgör matcher till motståndarnas favör. Med det inte sagt att jag i detta fall på något vis anklagar den franske mittbacken för dennes agerande. Dessa situationer bjuder nämligen omedvetet in till handling före tanke.

Det är många som menar att regeln gällande både straff och frilägesutvisning är för hård. Jag kan till viss del hålla med. Det räcker liksom inte med att det drabbade laget skjuter sig själv i foten utan istället skjuter regelboken ännu ett skott mot ryggraden. Samtidigt, vilka är alternativen? Ska målvakter/backar göra till vana att kapa motståndare i eget straffområde för att få ytterligare en chans att rädda bollen från att gå i mål? Nej, det är ju inte heller något alternativ då det vore detsamma som att frivilligt överlåta pistolen till spelarna. ”Här har ni, skjut sönder underhållningsvärdet i sporten om ni så önskar.” Jag, du och alla andra fotbollsfantaster hade blivit bestulna på spelmål och matcher hade allt oftare avgjorts på straffsparkar.

Däremot skulle man kanske kunna korrigera regeln lite? Ett alternativ vore att vid dömandet av regelbrott i straffområdet vid friläge istället ta hänsyn till om spelaren (inklusive målvakten) som foular är ”sisteman”. På det viset skulle man utesluta risken att exempelvis målvakter i situationer när de, som sista spelare, blir bortgjorda tar en ”taktisk straffspark”.  Jag vet inte, en sådan ”undantagsregel” skulle ju självklart bli enormt ifrågasatt och förrädiskt förmedlat till spelarna att det i vissa situationer är mer ”okej” att utföra regelbrott.

Detta är en svårare nöt att knäcka än vad många verkar tro. Personligen önskar jag, olikt USA:s makthavare, att vapeninnehav inte bör förekomma hos andra än ordningsmakten. Det som kan konstateras är att det i nuläget är regelboken som med pistolhot håller fotbollen som gisslan. Kanske är det så det ska vara? Eller så diskuterar vi oss tillsammans fram till en hållbar lösning där vapenmissbruk enbart är ett minne blott?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s