Gemenskap, stolthet, passion

JA till pyroteknik under ordnade former!

Lämna en kommentar

Bengaliska eldar, blinkbengaler, rökbomber och bangers. För de av oss som slaviskt följer italiensk fotboll är dessa fenomen långt ifrån främmande. Under ett Romderby är det oundvikligt att notera de öronbedövande smällar som med jämna mellanrum får mig att först springa på toa för att väl där grubbla över om Olimpico blivit utsatt för en terrorattack. Inför ett Milanoderby är jag personligen nästan alltid lika förväntansfull inför läktararrangemangen som inför matchen. Bengalhav som inte sällan lyser upp dessa tillställningar, som skänker liv till ett annars ganska dystert San Siro, skiner upp vardagsrum och lokala pubar hos miljontals fotbollsfans världen över.

Pyroteknikens charm i all ära, allt har en baksida. Debatten angående den potentiella risken för bränder och olyckor i samband med pyrotifon lever vidare. I Sverige har pyroteknikens vara eller icke vara varit en följetång under lång tid. Vissa menar att denna företeelse borde vara totalt förbjuden medan somliga yrkar på en lagändring. Under gårdagen publicerades uppgifter angående att Björn Eriksson, nationell samordnare mot idrottsrelaterat våld, lagt fram ett förslag där pyroteknik under ordnade former bör tillåtas. Oavsett om man är personen som helst av allt skulle vilja behålla ett totalförbud eller om man är personen som är öppen för en förändring tror jag personligen att denna lösning till en början är den bästa. Förbud eller ej, det kommer alltid finnas människor som struntar i lagar och regler.

En lösning där pyroteknik under ordnade former tillåts skulle troligtvis inte leda till att det illegala användandet helt upphör. Däremot tror jag att detta alternativ skulle innebära en minskning av antalet olagliga ”bränningar”, vilket hade varit oerhört positivt. Tänk efter. När är riskerna med pyroteknik som störst? Jo, då personer, medvetna om att de handlar illegalt, släpper eller kastar iväg dessa föremål i desperation för att undvika att bli sedda av ordningsvakter eller övervakningskameror.

Etikens baksida kommer för evigt följa oss. Låt oss tillsammans minska riskerna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s