Gemenskap, stolthet, passion

51-procentsregeln, slopas eller ej?

Lämna en kommentar

Viruset kallat förtryck som sedan länge spridits likt en epidemi i det svenskpolitiska samhället är nu på väg att erövra idrotten också.

Att få säga vad man tycker och tänker har i Sverige sedan länge setts som en självklarhet. Trots detta markerar politiker och media med jämna mellanrum tydligt vilka oskrivna regler och orättvisa uteslutningsmetoder som fabriceras under riksdagssamlingar och övriga sandlådeträffar. Att ha en egen åsikt och framför allt få möjlighet att framföra denna är inte längre lika enkelt och naturligt som ett skendemokratiskt Sverige vill få det att låta.

Efter att ha grott i flertalet av landets betydelsefulla institutioner under lång tid är förtrycket nu på god väg in i svensk idrott. Tydligen har ett förslag om att skrota 51-procentsregeln inom svensk idrott fått fäste. Som regeln ser ut i dagsläget är de ideella klubbarna alltid i majoritet i idrottsaktiebolagen. Inget beslut är ännu taget, men om detta förslag går igenom skulle det innebära att förmögna investerare får möjlighet att satsa väldiga pengar i svenska klubbar. Detta skeende skulle även möjliggöra att en enskild individ, likt fallet med Roman Abramovitj i Chelsea, som ensam ägare får yttersta beslutanderätt.

Vissa menar att ett bortplockande av denna regel är svensk fotbolls största, och kanske enda, hopp i klubbarnas strävan att lyckas i europaspelet. Utöver dessa åsikter finns det personer som fruktar att ett sådant beslut skulle bli förödande. Meningarna är splittrade, men en sak är säker. Överger vi denna regel får vi också vara beredda på att se vår kära förening segla i väg över de sju haven utan kompass. Om det visar sig att styrman har sunda mål och rätt framtidsutsikter kan vi istället börja oroa oss för att han ska tröttna, dra i väg med seglet och sänka ankaret. Om så blir fallet är det vi, du, jag och övriga supportrar, som blir ståendes med krossade hjärtan åt en förintad kärlek. Glöm inte det!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s