Gemenskap, stolthet, passion

Svensk fotbollspublik – omfamna kärleken!

Lämna en kommentar

För en tid sedan reste jag och två av mina närmaste polare till Skottland. Tre krogfyllda dagar och lika många bakfyllor senare befann vi oss i London för mellanlandning på vår ångestfyllda väg hem till Sverige. Väl där, ett par timmar efter en åtrådd sorti av molande huvudvärk, avskyvärt illamående och taggtrådsinlindade mandlar började vi med överdrivet maskulina whiskyröster analysera vår tripp. Lika självklar som tydlig blev, efter blott ett par sekunder, resans gemensamma höjdpunkt, Celtic-HIF. Trots skånskt uttåg och ännu ett svensk bortfall i det där förbannade kvalet till Champions League blev upplevelsen av ett hyperpassionerat Celtic Park en extraordinär upplevelse utan dess like. Minst sagt.

För mig, som under stora delar av mitt liv slaviskt följt allsvensk fotboll, vant mig vid marginalpublikens fördömande blickar och förkastat den generaliserade bild som antyder att passionerat supporterskap skulle ha en åldersgräns, var Celtic Park en fristad. Har kärlek överlag ett bäst-före-datum? Nej, jag skulle inte tro det. I Glasgow tror man inte heller det. Äldre damer, tonåringar, barn iklädda matchtröjor eller kostymnissar jagandes mångmiljoner. Det har ingen betydelse vem du är. Känslan av att gapa för fulla muggar utan att för den delen stämplas med förbannelseliknande post-it-lappar i pannan gör dig immun mot förutfattade meningar.

Ett offentligt frieri anses överlag romantiskt, så även i kalla Sverige. Ett offentligt tillkännagivande av passionerad kärlek till klubbmärket däremot bemöts överlag av idiotförklarande blickar. Vad säger då detta? Tydligt är att vårt avlånga land är uppbyggt på högar av fördomar. Tydligt är också att dessa till stor del reglerar i vilka situationer det är acceptabelt att älska. Att se småkillar förbjudas delta i hejaramsor pga. föräldrars oförmåga att hantera pinsamheten av fördomsfulla blickar gör mig tom inombords.

Som supporter har du en vacker förmåga att, med hjärtat som vägvisare, ge in för stundens begär och blotta själen. Upphör aldrig med det.

Avfärda fördomar och sluta förkasta kärlek!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s