Gemenskap, stolthet, passion

Hammarby IF skulle berika Allsvenskan

Lämna en kommentar

Hammarbys kräftgång 2009 ledde till att klubben under en period slog rot vid ruinens brant. Efter en blytung förlust i Trelleborg 28 oktober blev degraderingen ett faktum. En långvarig storm hade slutligen tagit sitt offer. Den 2 november, morgonen efter den avslutande omgången, vaknade Södermalms invånare upp till betraktandet av ett grådassigt dunkel. Bajen befann sig plötsligen i ett bäckmörkt getingbo i direkt anslutning till finrummet.

Efter att krutröken skingrats och sorgen lagt sig började planerna smidas. Målsättningen var given. De grönvita skulle tillbaka till Allsvenskan.

Vägen dit har visat sig innehålla ett virrvarr av fallgropar och omvägar. Nu, tre år senare, famlar klubben ännu i blindo, utan att ännu knappt ha knackat på porten till högstadivisionen.

Allsvenskan tappar i attraktionskraft utan Hammarby IF. Hela 11.725 personer besökte Söderstadion under lagets hemmapremiär mot Värnamo i Superettan. Denna siffra motsvarar nästintill den totala summan av de fyra (!) sämsta publiksiffrorna under hemmapremiärerna i Allsvenskan, och är i det närmaste 2500 åskådare fler än publiksnittet i premiäromgången av densamma.

Att klubben från söder är en av svensk fotbolls främsta och mest passionerade publikmagneter är ingen nyhet. Att intresset för Allsvenskan som liga är relativt svagt och att åskådarantalen massivt skiljer sig mellan de olika lagen är heller inga revolutionerande iakttagelser. Däremot går dessa uppgifter att omvandla till en uträkning där subtrahering av svensk fotbolls få publikdragande lag utgör en procentuellt stor differens i summan av snittet. Ur ett supporterperspektiv påvisar denna skillnad även vilket enormt värde Hammarby IF har att erbjuda Allsvenskan. För om vi ska vara helt ärliga, vilka värden berikar främst underhållningen? Vad hade Allsvenskan i realiteten varit utan passion, engagemang, stämning och inramning?

Utan några som helst sympatier för Bajen och med hänsyn till svensk fotbolls bästa är min förhoppning att klubben fort som attan finner vägen tillbaka till Allsvenskan. Att leta rätt på nyckeln i ett erkänt vilseledande getingbo som Superettan är inte alltid lätt. Kämpa, visa hjärta och blotta den exklusiva stolthet som överskuggar Superettan i övrigt. Slå in dörren eller fiffla med låset. Strategin är för mig sekundär. Primärt är att inreda svensk fotbolls finrum med de mest attraktiva accessoarerna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s