Gemenskap, stolthet, passion

Tyskland dominerar europeisk toppfotboll

Lämna en kommentar

Inte nog med att Bayern München i tisdags klädde av Barcelona, transformerade Messi till en medelmåtta och tog med sig 4-0 till returen på Camp Nou. I onsdags var det nämligen dags för tysk fotboll att återigen spänna musklerna när Dortmund gästades av Real Madrid.

Innan matchen präglades förhandssnacket i hög utsträckning av supertalangen Mario Götzes kommande övergång till Bayern München. Frågan många ställde sig var om den blott 20-årige tysken skulle komma till spel, samt hur ynglingen avsåg hantera bemötandet från sin nuvarande hemmapublik.

I samma stund som domaren blåste igång matchen serverades fotbollsvärlden en buffé med uträtade frågetecken. Götze återfanns i startelvan men det spekulerade bemötandet uteblev. Med denna laguttagning signalerade Jürgen Klopp att det viktigaste denna dag inte var att ta avstånd från ett, enligt många, kontroversiellt beslut. Primärt var istället att ställa ut de spelarna med störst potential att föra Dortmund närmare en final. Westfalenstadion slöt upp bakom sin manager och istället för att fokusera på den enskilda individen stöttades kollektivet fullt ut under 90 minuter. Med dessa ageranden markerade Borussia Dortmund en hederlig värdegrund, nämligen att ingen spelare är större än klubben.

Denna filosofi genomsyrar föreningen vars lirare under gårdagsmatchen liknade stenhöga bålgetingar. Oturligt nog för Real Madrid fick Mourinhos mannar motta rollen som rabatten full med pollenrika blommor. Samtidigt som Dortmund effektivt avväpnade spanjorernas anfallsförsök passade en viss Robert Lewandowski på att göra lagets samtliga mål i 4-1-segern. Onekligen realistiskt, synnerligen surrealistiskt.

Genom att spänna musklerna har Bayern München och Borussia Dortmund denna vecka tydliggjort att tysk toppfotboll för tillfället bär en betydligt större kostym än vad spansk toppfotboll gör. Med hänsyn till denna sanslösa uppvisning är det högst relevant att ifrågasätta var tyskarna hittat denna jättekostym. Det är sannerligen ett extremt sällsynt exemplar att döma av utbudet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s