Gemenskap, stolthet, passion

Mer än en fotbollsmatch på Friends Arena

Lämna en kommentar

Under måndagen gästades AIK av IFK Göteborg i vad som, på papperet, var Allsvenskans sjunde omgång. I verkligheten var denna match snarare en hyllningsceremoni med primärt fokus på vördnad, sekundärt fokus på bearbetning av sorg och med slutresultat som en fjuttig, för dagen betydelsefattig, biprodukt.

AIK-supportrarna hade innan matchstart placerat rosor nedanför läktaren samt en banderoll på innerplan med orden: ”Ivan Turina – för alltid en hjälte bland oss”. När det väl började dra ihop sig lyftes en väldig matchtröja med nummer 27 in på planen för att slutligen vecklas ut i mittcirkeln. Friends Arena stod upp, applåderade och sörjde i en massiv, minnesvärd och vacker kärleksdemonstration. Överallt syntes plakat, flaggor och banderoller till minne av en respekterad person, en respekterad spelare.

Precis innan och i samband med att lagen äntrade planen följde AIK:s inmarschhymn mer dränkt i tårar än någonsin tidigare parallellt med att en skiss över fansens evige hissades på läktarplats. Hyllningarna förlängdes med ett ärofyllt tal varpå en tyst minut följde.

När domaren väl blåste igång matchen var ”sympati” det självklara ledordet. Detta sedvanligt hatiska möte hade plötsligt enat två av landets värsta rivaler. Sympatierna var inte längre färgade i svart och gult eller blått och vitt utan kombinerade för att ge ett större perspektiv.  Friends Arena var nu inte enbart en toppmodern fotbollsarena utan också centrum för den vackraste av unioner. Sorgen hade förenat, skänkt distans och vidgat vyerna. Medmänskligheten hade segrat. Så hade även fotbollslaget AIK som i och med 3-1 drog sitt strå till stacken för att hedra den vars tragiska bortgång förenade fotbollssverige.

”Ivan Turina – för alltid en hjälte bland oss”. Ivan Turina – för alltid en ambassadör i samhället.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s