Gemenskap, stolthet, passion

Sir Alex Ferguson – Älskad av vissa, avskydd av andra, saknad av alla

Lämna en kommentar

I dagarna blev det officiellt att Manchester Uniteds manager förpassar tuggandet från avbytarbänken till styrelserummet efter 27 år som trogen marknadsföringskanal för tuggummibranschen.

Mannen med den enorma vinnarskallen, det extraordinära fotbollskunnandet, förmågan att utnyttja potentialen hos den enskilda individen och skickligheten att nyttja ingredienserna för att maximera den totala smakupplevelsen.  Avlad, avgudad och omänskligt välmeriterad. Efter närmare tre årtionden (!) som tränare för ”The Red Devils” och totalt 38 titlar väljer Sir Alex Ferguson nu att lämna tränarposten (och fjärdedomarna i fred).

Kanske är hans axlar slutkörda efter alla pokaler han behövt lyfta genom åren. Kanske känner han sig mätt, vilket är föga troligt för mannen som förtärt framgångar i en evighet utan så lite som att klökas. Kanske är han nöjd, vilket i så fall bör ses som ett sundhetstecken om än utopiskt med tanke på att hans storverk gett honom möjlighet att känna så i approximativt 14 år.

En mästare med ett liknande facit hade antagligen avslutat på topp sedan lång tid tillbaka. Sir Alex Ferguson, däremot, är något mycket mer, ofantligt mycket större, än bara en mästare.

Unitedtränaren är THE CHAMPION (utan citationstecken) med en supporters hängivenhet och en eldsjäls passion.  Denna entusiasm tror jag är en av anledningarna till att ikonen nu väljer att lämna över sin post som huvudansvarig.  Visst, Ferguson är odödlig på många vis. Inte minst i historieböckerna, i klubben, i minnena och i hjärtat hos de som vill och tillåter sig förstå hans storhet. Rent existentiellt, däremot, varar inte heller dennes liv för evigt. Genom att lämna över sitt ansvar vid denna tidpunkt ger han sitt hjärtebarn chans att skola in en ny manager medan han själv ännu har möjlighet att påverka och vägleda.

Trots att Sir Alex Ferguson förblir en del av Manchester Uniteds organisation känns detta avhopp, till stor del, som ett kirurgiskt ingrepp med syfte att avlägsna siamesiska tvillingar. All respekt till den, i min mening, otvivelaktigt störste tränaren i modern tid!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s