Gemenskap, stolthet, passion

Frälsarens uppvaknande räddade Helsingborg

Lämna en kommentar

Alvaro Santos, som utöver ett par strålande säsonger på Olympia i början av 2000-talet dessutom räddade klubben från förfall när han i ekonomisk tvångströja lämnade till förmån för en nödvändig summa pengar, intog relativt omgående hög status i Helsingborg. Utöver sambainspirerade mästerverk och livsnödvändiga hjältedåd märktes det tidigt att denna saga var en sann kärleksroman byggd på ömsesidig romans. En ödmjuk sydamerikan hade hittat sitt himmelrike och nordvästskånsk fotboll hade fått sin Gud.

Brassens återkomst till Helsingborg under säsongen 2011 väckte spridda åsikter. Medan somliga var skeptiska till värvningen av en möjligen avdankad stjärna var klubbens supportrar givetvis fullproppade med tilltro.

Efter en lång tid i skuggan av HIF:s många stjärnor fick Santos igår möjlighet att besvara fansens hoppfulla tillbedjanden. Med 25 minuter kvar av derbyt mellan MFF och HIF äntrade brassen planen med syfte att öka bollinnehavet, förlänga anfallen och skapa ytor åt gänglige Robin Simovic. Resultatet blev att HIF omedelbart återfick gifttänderna och på så vis möjliggjorde sitt sedvanliga bolltrillande på offensiv planhalva. Santos visade med all önskvärd tydlighet att förlorad rörlighet i fotbollssammanhang likt förlorad syn möjliggör stärkandet av övriga sinnen. Utöver en spelförståelse trampandes i rabatten mellan medelstora ligor och europeisk toppklass visade Santos prov på bollbehandling och känsla i sann hemlandsanda.

Pricken över i:et placerade brassen i bortre krysset med en kvarts återstående derbyångest och kvitteringen var ett faktum. 1-1 slutade matchen och drygt 21.000 åskådare skingrades i vimlet av besvikna suckar. Resterande knappt 2500 stod kvar och bevittnade uppenbarelsen av en man från Brasilien vars kärlek tillägnats en stad vid sundet, vars lojalitet upprättat en religion i minoritet. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s