Gemenskap, stolthet, passion

Många strider i striden om SM-guldet

Lämna en kommentar

Dagens tabelläge ger en fingervisning om vilka klubbar som högst troligt utmanar om pokalen i november. Att ingen av de fyra, i nuläget, främst placerade föreningarna HIF, Elfsborg, IFK och MFF får anledning att fira i höst är nästintill lika osannolikt som att Lars Ohly och Jimmy Åkesson skulle leta gemensam bostad i Husby. Avgörande kommer att bli hur lagen klarar av att undvika sina respektive fallgropar.

För serieledarna står den största utmaningen för dörren. Med transferfönstret på glänt är det många HIF-fans som fasar för att säsongens romantiska drama möjligen nått sin vändpunkt. Ett flertal beryktade kuggar drömmandes om mer glamourösa vyer har gett sportchef Jesper Jansson ett övertidskrävande sommarjobb. Stundar gör HIF:s strid mot svensk fotbolls bistra verklighet, en strid som sannolikt kommer att avgöra om vittringen blir bestående eller om klubben tvingas retirera från vaskandet.

För Elfsborg är sanningens ögonblick ännu på betryggande avstånd. Ett fullgott spelarmaterial kryddat med spetskvalité i överflöd har ackompanjerat klubben mot toppen efter en svajig inledning. Utöver striden mot den mentala historik som belyser att samma klubb inte vinner Allsvenskan två år i rad nalkas kampen mot ett psykiskt och fysiskt påfrestande CL-kval. Elfsborgs vara eller icke-vara i den absoluta toppstriden kommer rimligtvis avgöras via förmågan att fokusera och prioritera.

IFK Göteborg har resultatmässigt stått för en rejäl uppryckning efter fjolårets praktfiasko. En tät defensiv har burit laget mot en topplacering med en tredjedel av Allsvenskan avverkad.  Vad som dock bör utvecklas, om Änglarna inte ska falla på eget grepp, är variationen anfallsmässigt. Om IFK på allvar ska hänga med i toppstriden krävs att laget adderar bredd i arsenalen och tricks i trolldomen. Med Sam Larsson, Tobias Hysén m.fl. innehar klubben en trollerihatt fylld med kaniner. Mikael Stahre står nu inför utmaningen att visa att han är rätt man att tillvarata magin. Striden mot inlärningstiden blir av avgörande betydelse.

Ett ungt Malmö FF har tagit rygg på kollegorna i toppen. Efter en lovande inledning har laget blandat och gett. Trots ett par missräkningar går klubben till miniuppehåll som en rebellisk ungdom och ett irritationsmoment för ”gubbarna” i täten. För Norlings del gäller det att ta upp kampen mot truppens bristfälliga erfarenhet och skapa en jämnhet i prestationerna för att MFF ska förbli en guldkandidat. Troligtvis krävs också att opponenterna går på pumpen i ett par av sina respektive bataljer för att rebellen från söder inte enbart ska trampa på motståndarnerver, utan också på tabellstegen.

Låt striden mot externa omständigheter och interna bristfälligheter ta sin början!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s