Gemenskap, stolthet, passion

Zlatan – även solen har sina fläckar

Lämna en kommentar

Sveriges blygsamma 2-0-vinst mot Färöarna i VM-kvalet har föranlett en mängd obekräftade uppgifter samt rykten angående Zlatans ”dispyt” med ett, enligt honom själv, gnälligt landslag. Enligt Zlatan är motståndarnas griniga uppträdande upphov till irritationen medan representanter för Färöarna hävdar motsatsen. Med hänsyn till besvären att opartiskt bedöma sanningshalten i påståendena lämnar jag denna gåta olöst.

Vad jag däremot, med egna ögon bevittnade, var Zlatans omedvetna charad i åsiktsutbyte på dagisnivå. I intervjun efter matchen konfronterade Olof Lundh den svenske superstjärnan med individuella matchsituationer som inte omöjligt kunde renderat i gult kort och efterföljande avstängning. Istället för att, professionellt, hävda sin oenighet valde Zlatan att bemöta denne med respektlöshet, sarkasm och obefogad irritation.

I min mening agerade Lundh korrekt genom att hävda sina fullt skäliga ståndpunkter i situationer som tveklöst kunde, och rimligtvis borde, ha fått efterföljande konsekvenser. Som lagkapten har Zlatan ett ansvar att, inte minst i ledning hemma mot Färöarna (!), kontrollera sitt temperament och uteslutande agera med hjärnan inställd på lagets bästa. Det minsta man kan begära av svensk fotbolls främsta förebild är att inte krossa glas i huvudet på andra för att slippa se sig själv i spegeln.

Jag vill kunna respektera vår svenska lagkapten utanför planen i samma utsträckning som på planen. För att möjliggöra detta krävs en annan mentalitet än den jag skådade under gårdagens eftersnack.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s