Gemenskap, stolthet, passion

Varför krama avtryckaren innanför byxlinningen, Thorvaldsson?

Lämna en kommentar

Respektlöshet är ett vanligt fenomen i ett samhälle där fetmarkerade klyftor mellan rika och fattiga smaksätts med utanförskap och kryddas med naturliga splittringar. Motiven till visad hänsynslöshet kan vara många. Samtidigt som situationer uppkommer där egen vinning segrar i kampen mot moraliska referensramar för att sedermera leda till en empatilös nedtrampning av medmänniskor, gror förhållanden där hat och förakt utgör grunden.

Trots det illamående som alstras vid reflektion kring det moderna samhällets mindre humana sidor brukar jag trösta mig med att klä dagens stenhårda konkurrenssituation i rånarluva, och parallellt överlåta offerrollen till mänskligheten.

När de bakomliggande motiven till ohövlighet helt saknar grund blir jag emellertid enbart rädd. Gunnar Heidar Thorvaldssons segermål under gårdagens bortamöte med Djurgården föranledde ett firande i sann eufori, osunt ombildat till obefogad hånfullhet gentemot en passionerad hemmapublik. Att omvandla den vackraste och mest privilegierade av emotioner, sann glädje, till tvivelaktig smutskastning av omgivningens känslor är högst obegripligt. Att spelaren i efterintervjuer dessutom väljer att höja garden och slå tillbaka mot vad denne anser vara oberättigad kritik riktad mot en ”rolig grej” är beklagligt, skriker empatifattigdom och osar oförstånd. Lägg där till att svensk fotboll sedan länge tagit strid mot hat och huliganism och islänningens verklighetsuppfattning ter sig likvärdig med dennes, till synes, obefintliga samhällsengagemang.

Thorvaldsson var varken först och, med största sannolikhet, inte sist med att medvetet spotta på andra individers känslor. Vad han missbedömde var motvindens omfattning, och vad jag tidigare uppfattat som en fantastisk fotbollsspelare förvandlades på en halvtimme till ännu en i mängden av självcentrerade idrottsstjärnor, utan tillstymmelse till ödmjukhet och så pass naivt omdömeslös att han spontant kramar avtryckaren innanför byxlinningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s