Gemenskap, stolthet, passion

David Moyes – kommer långsiktighet återigen vaska guld?

Lämna en kommentar

Somliga anser att David Moyes är mannen som fått förmånen att inta tränarposten i ett av fotbollsvärldens främsta imperium. Andra menar att David Moyes är mannen som getts bördan att försöka axla Sir Alex Fergusons paranormalt stora mantel. Rimligt är snarare att den före detta Everton-tränaren omfamnar privilegiet, pressad av kännedomen kring sin föregångares osannolika facit, väl medveten om det orimliga i att fylla ut en dinosaurieliknande kostym.

Efter knappt tre decennier hänförda av en och samma manager är det på lördag dags för Manchester United att inleda ett seriespel utan sin unika, kloka och febrilt tuggummituggande variant av ”Rudolf med röda mulen”. ”The Red Devils” gästar Liberty Stadium för premiär mot Swansea City, i ett möte där förhandssnacket till stor del, fullt naturligt, präglas av en nytillkommen tränares historiska ligadebut.

Troligt är att 50-årige Moyes, med start i helgen, under de inledande omgångarna främst lär agera psykolog till en klubb som abrupt fråntagits sin exklusivt varaktiga trygghet. Få ting frestar på tålamodet likt terapeutisk bearbetning, något som förvärvet från Liverpool, inte omöjligt, kan få erfara. Den nytillkomne tränarens öde vilar, vid händelse av en knackig inkörningsperiod, i händerna på långvarigt bortskämda fans samt deras förmåga att återigen pynta klubbens öde med långsiktig tolerans. Sir Alex Fergusons efterträdare kan blott önska att publik och övriga intressenter, vid ett sådant scenario, erinras sin historia, minns den krokiga stig som slutligen färgade moderna historieark i klubbens kulörer, samt återfinner ett likartat förhållningssätt i tider där idrottslig långsiktighet är ett fridlyst fenomen.

År 1986 tillträdde Ferguson som tränare för Manchester United, först säsongen 89/90, knappt fyra år senare, bärgades den första titeln. Skulle David Moyes första tid i klubben, bortsett från titeln i Community Shield, visa sig vaska sand uppmanar jag därför fotbollsvärldens främsta föredöme i betydelsen av en långsiktig filosofi att ha tillförsikt samt spinna vidare på den inslagna vägen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s