Gemenskap, stolthet, passion

MFF – En frisk fläkt i det kvalmiga härbärget för lingonligornas asylsökande

Lämna en kommentar

Den 26 oktober 1863 grundas världens första officiella fotbollsorganisation, FA, under en pubsamling innefattande representanter från klubbar och skolor. Två år senare förbinds målstolparna med snöre, som ett embryo av modern fotbolls givna överliggare, och approximativt ett decennium senare gör sporten intåg i Sverige med ett regelverk stationerat i gråzonen mellan fotboll och rugby. Knappt 140 år senare vinner MFF en match vars slutresultat må utgöra en betydelselös parentes i världsfotbollens historieböcker men vars tillvägagångssätt gör klubben till ett nationellt föredöme, en förtröstansfull symbol samt en frisk fläkt i det annars illaluktande härbärget för lingonligornas asylsökande.

Medan IFK Göteborg sedvanligt omfamnade den traditionella svenska modellen med primärt fokus på organisation och försvarsspel roade sig ynglingarna i ljusblått med att, på offensiv planhalva, förkasta Bob Houghtons förhistoriska framgångsrecept. Offensiv frejdighet, ungdomlig entusiasm och individuell skicklighet är ingredienserna som Rikard Norling kryddat och kokat upp i en tillagningsanvisning som gör MFF till det, tekniskt, mest sevärda laget i Allsvenskan. De frågetecken som inför säsongen nedvärderade klubben, med anledning av en låg snittålder och bristande erfarenhet, har på senare tid avdunstat i ångorna från en stekhet gryta, som frukt av ett lyckat framgångsrecept. Kvarstår gör nyfödda utropstecken som markerar att fotbollslag stundom mår bra av att rymma lagmedlemmar vars barnasinne, lekfullhet och kreativitet inte underkastar sig stationära referensramar.

Derbyt borta mot jagande Helsingborgs IF den 25 september är den enskilt mest påtagliga fallgropen för MFF, vars GPS än så länge skildrar vägen till Lennart Johanssons pokal. Det faktum att HIF under senare tid beträtt ett minfält av skador och formsvackor och trots detta ännu har häng på förstaplatsen torde skapa huvudbry hos mannen som tonsatt Sveriges mest välkomponerade fotboll med en trupp som expertutlåtanden fått likna en samling dagisbarn. Nio omgångar återstår för en nylanserad GPS att eventuellt drabbas av tekniska problem samt för ett nordvästskånskt kollektiv att eventuellt resa sig ur askan. Personligen blir jag emellertid otroligt förvånad om första parkett genomgått ytterligare ett maktskifte innan säsongens slut.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s