Gemenskap, stolthet, passion

The North London derby – gedigen prestige snickrad på emotionella värden

Lämna en kommentar

Staden där organiserad fotboll sägs ha sitt ursprung är också staden som i eftermiddag agerar värd för ett av Storbritanniens mest känsloladdade derbyn. Slaget om norra London nalkas och trots att värdefulla poäng står på spel fordras en historisk tillbakablick för att haja matchens kolossala betydelse i en stadsdel där rivaler lever sida vid sida.

Medan Tottenham Hotspurs grundades sensommaren 1882 av ungdomar från den lokala cricketklubben grundades Arsenal först fyra år därpå av knegare vid det kungliga vapenförrådet i stadsdelen Woolwich i sydöstra London. Det var först när fastighetspampen och Fulhams dåvarande ordförande Henry Norris i början av 1900-talet bestämde sig för att köpa upp ett ekonomiskt plågat Arsenal, och förgäves strida mot ligasystemet beträffande en önskad sammanslagning klubbarna emellan, som sällskapet på affärsmässiga grunder förflyttades till norra London.

Allt sedan Arsenals buffliga immigrerande, konspirationsteorierna kring en beryktat korrupt Henry Norris samt 1919 års anmärkningsvärda inträffande då ”Gunners”,på  ”Hotspurs” bekostnad, avancerade i seriesystemet har maktkampen pågått och agget grott.

Idag är det dags att avverka historiens 174:e ”North London Derby”. Tabellplacering, poäng och målskillnad i all ära. Dagens match influeras inte främst av siffror och statistik, utan snarare av gedigen prestige snickrad på emotionella värden.  Klockan 17.00 avgörs om, och i så fall vilka i grannskapet som pyntar fasaden i hjärtats färg respektive vilka i naboskapet som hellre förblir inlåsta än stöter ihop med grannen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s