Gemenskap, stolthet, passion

Den moderna fotbollen – En byrå i tre etage

Lämna en kommentar

Den moderna fotbollen vimlar av individualister. Pusselbitarna är åtskilliga till antal men trots detta enkla att förena i en något generaliserad, dock läskigt signifikativ, kartläggning. Bortsett från spelmässiga kvaliteter och med hänsyn till specifika karaktärsdrag har jag efter närmare två decennier som missbrukande fotbollsfanatiker lokaliserat tre kategorier av fotbollsspelare.

Världsfotbollen liknar till mångt och mycket en byrå. I lådorna återfinns utövare med vitt skilda personligheter sorterade utifrån besläktade kännetecken. Den översta lådan innehåller affektionsladdade ägodelar såsom den omtalade ”luffartröjan” vilken man för fjorton år sedan, till sin förtret, skänktes i julklapp av sin nutilldags avlidna mormor. Detta fack är snarare halvtomt än halvfullt och består av fotbollsspelare som än idag, hör och häpna, brinner för ett specifikt klubbemblem. Oberoende av kvaliteten på prestationerna förblir dessa numera fridlysta personer allt som oftast villkorslöst älskade med anledning av dels lojalitet, dels bristen på kvantitet.

I det mittersta facket vilar slipsar, flugor och näsdukar tillskrivna kavajfickan. Accessoarerna vittnar om professionalism och skildrar de spelare som accepterat sin position som legoknekt inom den alltmer kommersialiserade idrotten. Dessa individer kämpar oftast hårdare på planen än utanför planen och bemödar sig inte plocka billiga solidaritetspoäng hos supportrar via uppenbart krus eller smickrande uttalanden. Grovarbetarna i den mellersta byrålådan vinner och/eller förlorar respekt fullt betingat av kvalitetsmässiga aspekter.

I den tredje och sista lådan finner vi passande nog vad jag anser vara bottenskrapet. Här finns vanligen kalsonger med bromsspår på insidan och ansedda varumärken på utsidan. Tyvärr är denna låda relativt välfylld med spelare som, likt Lars Winnerbäck beskriver i en av sina många låttexter, ”kastar kärlek där den vackert tas emot”. Särdragen för dessa individer är många och exemplifieras inte sällan vid kyssar på klubbmärket vars initialer individen ännu knappt lärt sig att bokstavera. I många fall uppdagas bromsspåren inte förrän spelaren i fråga lämnat som Bosman eller spytt ut i media, vilket gör att de falska, inte sällan, under lång tid placeras i översta byrålådan tillsammans med eldsjälarna.

Personligen hade jag gärna sett en mer välfylld låda överst i byrån, en påfyllning av mittersta lådan samt en reducering av det illaluktande bottenskrapet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s