Gemenskap, stolthet, passion

Är Hammarby för stora för sitt eget bästa?

Lämna en kommentar

När Bajen år 2009 trillade ur Allsvenskan var ledningen allt annat än försynta med att exponera klubbens huvudsakliga målsättning. Hammarby IF skulle ögonaböj återerövra sin position inom svensk fotbolls finrum. Idag, fyra år senare, står laget ännu och stampar i Superettans mittenträsk på mils avstånd från topptrion, aningen närmre de förväntningar som i och med fyra års kräftgång amputerats på både hopp och tro.

Frågan många ställer sig är vad som i själva verket ligger till grund för detta dunderfiasko. Under tiden som supportrar ifrågasatt klubbledningens ageranden har tränare lämnat och nya tillkommit, en allt vanligare syn inom en resultatfixerad verklighet i vilken enskilda individer inte sällan får bära hundhuvudet i syfte att skapa kortsiktig arbetsro samt i försök att, likt en skenmanöver, få missbelåtna intressenter att rikta blickarna åt annat håll. Möjligt är att ledningen inte alltid agerat förståndigt, möjligt är också att de tränare som fått lämna inte haft tillräckligt med förmåga och kraft att lotsa denna alltmer vattenfyllda skuta i land. Personligen anar jag dock att grunden till motgångarna återfinns långt bortom dessa ytliga fasader.

Klubben från Södermalm är, rent intressemässigt, en gigant inom svensk fotboll. I Superettan har klubbens fans uppvisat passionerat engagemang snickrat på en livsstil snarare än på ett intresse, något som mynnat ut i ett publikstöd, milt uttryckt, exklusivt för serien. Inom fotbollen bedöms detta fenomen ideligen som något självklart positivt, men vad händer om den press som medföljer fanatismen utmanövrerar resterande värden? Jag tycker mig allt som oftast skymta ett svar då jag zappar över på TV 4 Sport, sänker ljudnivån för att skona trumhinnorna samt skådar ett lag som närapå aldrig lever upp till sin potential.

Kan det möjligen vara så att Bajen fallit offer för sin egen storhet?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s