Gemenskap, stolthet, passion

Milans öde står skrivet i sten

Lämna en kommentar

”Tiden har sin rätt att förändras där den går och den är hos dig nu, hos dig och din vän”, L. Winnerbäck.

Ovanstående rader innehåller ord som av allt att döma ekar bekant djupt i Silvio Berlusconis inre. Gårdagens föreställning på San Siro framkallade bilder av en mäktig, milanesisk riddararmé vilka välkomnades till nuet av en pluton utrustade med moderna automatvapen. Och förlust blev det, enligt logikens alla inofficiella regler, även om riddarna stundtals red igenom både via flankerna och centralt. Inte omöjligt var detta näst sista gången, under överskådlig framtid, som vi skådade föreningen i den finaste av klubblagsturneringar.

Milan har länge varit en klubb på dekis. En klubb som stått i skuggan av sin forna elegans. Om spelarmaterialet inte bestått av moderna dinosaurier har istället ekonomiska och politiska särintressen hemsökt den italienska jätten. Med 18 ligatitlar, hela sju Europacuptitlar och en drös både nationella och internationella pokaler är Milan en av världens mest framgångsrika klubbar. Och det märks.

Det talas inom fotbollen ofta om vikten av att alstra en vinnarkultur. Det talas emellertid inte lika mycket om riskerna med den press som en historiskt sett stark vinnarkultur kan medföra. Framförallt om man, som i Milans fall, av en rad olika anledningar inte förfogar över spelare som ens efter fem familjepizzor har en rimlig chans att fylla ut den kostym som klubbens tidigare fanbärare burit. Det går inte att begära att en, med Rossoneri-ögon sett, medioker fotbollsspelare ska kunna spela över sin förmåga och samtidigt bära på ett historiskt monument i tungviktsklassen.

Att Milan är inne i en tung period råder det inga tvivel om. Men vindarna vänder som bekant, frågan är bara när. Il Diavolo är en alltför mäktig klubb, med alltför många inflytelserika intressenter för att brinna inne i historieböckernas bedagade och gulfärgade ark, varför Djävulens reinkarnation sedan begynnelsen står skriven i sten. 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s