Gemenskap, stolthet, passion

David Moyes – en fanbärare utan fana?

Lämna en kommentar

”Vinnarkultur” – ett komplext, inte helt lättolkat begrepp. Svårförklarligt? Ja, möjligen, men ingenting Storbritanniens fotbollselit de senaste 20 åren behövt lägga energi på att tyda. Istället har man lugnt och stilla kunna ta fram kompassen, granska sin position och peka i riktning mot The Theatre of Dreams, Manchester Uniteds mångåriga hemmaborg. Väl där har man sluppit trolla med ord och istället givits bilden av okomplicerad komplexitet, enkelspårigt svårtolkat och okonstlad vinnarkultur. Efter att legendaren Sir Alex Ferguson efter närmare tre decennier som tränare i klubben lämnat sin post har också den overkligt raka stigen mot naturlig insikt i begreppet ”vinnarkultur” blivit alltmer snårig och svårframkomlig. Stormen som slog till när ryggraden bröts, när David Moyes fick som första uppdrag att agera protes, vägrar ge sig och har nu plöjt så många träd, rivit upp så många frön och plundrat så stor del av klubbens signifikativa tillförsikt att stigen ödelagts.

Igår åkte klubben på ännu en käftsmäll när man i derbyt mot lokalrivalen Manchester City gick på pumpen. Mest alarmerande var dock inte att laget förlorade med 0-3, utan hur laget förlorade. För första gången under mina år som osunt engagerad fotbollsfanatiker skådade jag ett Manchester United som antagit, intagit och med roller strukit under sin underordnade roll. De många nederlagen och misslyckandena till trots, laget har tidigare under säsongen under alla omständigheter desperat försökt röra sig framåt, om än under kraftig motvind. Ibland har man lyckats, allt som oftast har man det inte – men man har aldrig någonsin tidigare, och detta är extremt, exceptionellt och otroligt essentiellt, utan motstånd låtit sig styras av vindarna.

En sak kan vi trots komplexiteten kring uttrycket ”vinnarkultur” konstatera; Den upprätthålls inte genom att acceptera ett öde som inte finns, utan bygger precis som mänskligt välmående på tron om att kunna påverka sin egen framtid. 

Som jag skrev i mitt föregående inlägg: ”Manchester Uniteds värden är eviga och så länge klubben väljer att hålla hårt i dessa förblir också klubben odödlig.”

Det är dags att välja David Moyes, om ditt ansikte även nästa säsong ska komma att pryda banderollen med skriften ”The chosen one”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s