Gemenskap, stolthet, passion

Ödet vid namn Bela Guttmann

Lämna en kommentar

Ödet är för många en skrämmande och aningen främmande illusion. Runt fotbollsklubben Benfica är ödet en skrämmande, men allt annat än främmande ungrare.

Året var 1962. Benficas dåvarande tränare, ungraren Bela Guttmann, var på väg till ett möte i syfte att diskutera sina ekonomiska villkor. Guttmann som vid denna tidpunkt hade fört klubben till två raka Europacuptitlar ansåg sig förtjänt av en bonus, något som möttes av mothugg från klubbledningen. Rasande över den misslyckade förhandlingen sade Guttmann upp sig varpå han uttalade en ”förbannelse”:

”Benfica kommer inte att vinna en titel i Europa på hundra år”

Det finns många parenteser och frågetecken kring denna ”förbannelse” och kring vad Guttmann egentligen yttrade vid detta mytomspunna möte men faktum är att Benfica än idag, 52 år efter det inträffade, trots att ha deltagit i hela sju finaler inte lyckats vinna någon europeisk cuptitel. Benfica-supportrar samt klubbens tidigare fixstjärna Eusebio har dessutom besökt ungrarens grav (detta inför Europacupfinalen mot Milan i Wien år 1990) för att be om förlåtelse i hopp om att bryta ”förbannelsen”, något som än mer framhäver rädslan för att fördömelsen som övernaturligt fenomen faktiskt äger relevans.

Oavsett om man är en av de som framhåller ”förbannelsens” paranormala substans eller ej bör Guttmanns ord inte förringas. Detta uttalande har under ett halvt sekel påverkat såväl spelare och ledning som fans, förgiftat klubben med den, för somliga otänkbara, för andra möjliga, risken att inte kunna påverka sin egen situation. Guttmanns ord i kombination med sju finalförluster, en med åren allt starkare medial kuling samt fans som vädjat till en död mans gravsten som grädde på moset kan sannolikt påverka den mest inbitne fritänkaren.

Föreställer du dig en rosa elefant tillräckligt länge kommer du i sinom tid kunna framkalla synvillan av en rosa elefant. Möjligheterna till ”mindfuck” är många, varför ”förbannelsen” är vid liv, om inte direkt så indirekt. Ikväll gör Benfica ett åttonde försök att ta livet av densamma, både direkt och indirekt, när laget tar sig an Sevilla i Europa League-finalen tillsammans med en armé av hjärnspöken sprungna ur den skrämmande illusionen om ödet vid namn Bela Guttmann.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s