Gemenskap, stolthet, passion

Godnatt Seedorf, goddag naiviteten

Lämna en kommentar

Milan genomgick under säsongen 13/14 en smärre identitetskris. Med anledning av svaga resultat sparkades lagets tränare Massimiliano Allegri mitt under pågående säsong för att ersättas av klubbikonen Clarence Seedorf. Holländarens intåg som tränare gjorde avtryck såväl i media som på fotbollsplanen. Milan började så sakteliga lämna bottenträsket och när säsongen skulle summeras var klubben en hårsmån från att kvalificera sig för Europaspel nästkommande säsong.

Clarence Seedorfs debut som tränare var avklarad. Holländaren hade lyckats bärga ett sjunkande skepp, hissa segel samt bege sig mot tabellens aningen mer arktiska breddgrader. Laget slutade på åttonde plats, en tabellplacering som vittnar om en storklubb på dekis, men likväl om en uppryckning i världsklass. När holländaren anlände till Milan skilde sex pinnar mellan klubben och nedflyttningsstrecket. Efter avslutad säsong hade gapet till, med Milan-ögon sett, undergångsstrecket utökats med närmare 20 poäng. Att hävda någonting annat än att Seedorfs plötsliga inhopp förtjänar höga betyg är en skymf, en skymf sprungen ur den alltmer diffusa gråzonen mellan den moderna idrotten och Busfabriken.

Underrättelsen om att Clarence Seedorf tvingas lämna sitt tränaruppdrag till förmån för Filippo Inzaghi är med hänsyn till ovan nämnda parametrar en oroväckande nyhet. Oroväckande är den med anledning av att den tydligt påvisar den skeva verklighetsuppfattning som återfinns inom sporten. En tränare som presterat vad Clarence Seedorf gjort under en halv säsong med en spelartrupp ståendes i skuggan av fornstora dagar förtjänar en ärlig chans. En sport så älskvärd som fotboll förtjänar klubbledningar bestående av individer med sunt förnuft, personer som vet bättre än att skänka kortsiktig glädje och orättmätiga förhoppningar (läs; att anställa Inzaghi, som är en tvättäkta Milan-legend) på bekostnad av långsiktigt tänkande.

Ett barns otålighet börjar alltmer övergå i en lightversion medan fotbollsvärldens naiva angelägenhet tagit plats som marknadens största sockerbomb.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s