Gemenskap, stolthet, passion

Sluta behandla målvakter som blåsippor

Lämna en kommentar

Målvakter har inom den internationella fotbollen tilldelats samma status som blåsippor tilldelats i Stockholm. De får inte plockas, och jämnas med marken vid minsta beröring, vid en knappt märkbar, oskuldsfull, bris. De kan kort och gott sammanfattas som fotbollsplanens fridlysta gullebarn med en trimmad förmåga att trots sin traditionellt sett stora räckvidd, sina närmare 90 pannor, blåsa omkull likt enfrågepartier vid en politisk debatt utanför sandlådan. 

Förmågan att utnyttja sin otroligt tacksamma roll som fotbollsplanens klena blåsippa blir alltmer utbredd bland målvakterna. Vi såg det inte minst i samband med gårdagens VM-match mellan Iran och Nigeria. Vid en fast situation valde Irans målvakt, Alireza Haghighi, efter att ha gått förlorande ur en kamp i luftrummet, att utnyttja den inofficiella regelbokens brister, nyttja domarnas naivitet och falla likt en fura. Handlingen resulterade, som många gånger förr, i att det försvarande laget gavs frispark samtidigt som det anfallande laget berövades på en målchans. En liknande situation uppstod i VM-premiären mellan Brasilien och Kroatien. Denna gång var det européerna som tvingades inta den inofficiella regelbokens överkänsliga offerroll, något som inte omöjligt kostade en meriterande poäng, kanske rentav tre.

Blåsippornas era på de stora arenorna måste få ett slut, epilogen måste inledas. Det är dags att utmana regelboken, damma av gräsklipparen och klippa skiten. Smidigast vore att ändra förhållningssätt, bränna den inofficiella regelboken och sluta favorisera målvakterna. En ojusthet utespelare emellan bör bedömas som en ojusthet målvakt och utespelare emellan. En regelrätt närkamp utespelare emellan bör bedömas som en regelrätt närkamp målvakt och utespelare emellan. 

Att ”klättra” på sin motståndare är ej tillåtet, att använda armarna, armbågarna eller händerna i syfte att vinna fördel i en luftduell är ej tillåtet, och inte heller tröjdragningar är tillåtet. Svårare behöver vi väl inte göra det? Den fridlysta mentalitetens död skulle skänka liv åt fotbollen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s