Gemenskap, stolthet, passion

Det är nu VM börjar, Brasilien

Lämna en kommentar

Värdnationen Brasilien åkte på en käftsmäll signerad UFC när landslaget under gårdagen förlorade med 7-1 mot Tyskland och därmed tvingades ta farväl av gulddrömmen. Förtvivlade barn med ansiktsmålningar, uppgivna medelålders kvinnor ackompanjerade av tårar längs kinderna och bittra rynkiga gubbar, alternativ soltorkade fikon (svårt att avgöra), buandes åt sina upphaussade frälsare – det gick inte att undgå vilket land som tvingats förpassa hederskänslan till stupstocken.

Brasilien gick in i denna turnering med ett favoritskap bortom alla rimliga gränser. Med anledning därav är jag varken chockad eller förvånad över det faktum att guldhoppet nått vägs ände. Vad som är aningen mer frapperande är sättet på vilket Brasilien frontalkrockar på vägen mot vägs ände.

David Luiz tårar i intervjun efter förödmjukelsen säger mer än tusen ord. Men frågan är om de vittnar om patriotism, egenintressen eller besvikelsen kring att misslyckas med att skänka glädje till den del av befolkningen som levt i centrum för drömmen utan möjlighet att uppleva densamma, utan förutsättningar att leva ut. Min tro och min önskan är att tårarna vittnar om det senast omnämnda, varför jag hävdar att uttåget var det bästa som kunde hända Brasilien.  Istället bör man se nederlaget som en möjlighet till bättring, en möjlighet att lyfta VM-kulissen från landets många varbölder.

Verklighetsflykt är ett positivt fenomen i svåra tider. Likt en tät dimma skyddar denna försvarsmekanism oss från att se saker vi ännu inte är redo att se, saker vi ännu inte har modet och förmågan att ta itu med. Det kommer emellertid en dag då vi blir så illa tvungna att öppna ögonen, då inga scendekorer längre finns att tillgå. Låt floden av tårar skölja över auktoriteten. Låt den väcka liv i de viktiga frågorna. Låt den mynna ut i något vackert. Det är nu VM börjar, Brasilien.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s