Gemenskap, stolthet, passion

Ett lag – ett samhälle i miniatyr

Lämna en kommentar

Ett omklädningsrum består likt samhället i stort av individer med olika egenskaper, skilda preferenser och delade meningar. Dessa olikheter är till mångt och mycket grunden för ett fungerande samhälle, och därmed också grunden för ett fungerande lag.

Hur skulle det se ut om samtliga lagmedlemmar slogs om rollen som ledargestalt? Troligtvis skulle interna stridigheter uppstå, om inte skulle tumult med all säkerhet uppstå till följd av tjugotalet individer vars ledarstilar skiljer sig åt och vars åsikter går isär. En sund rollfördelning är i arbetslivet såväl som i privatlivet en essentiell faktor vad gäller att uppringa samt upprätthålla bärkraftiga relationer.

Med detta i åtanke ställer jag mig frågande till Linda Skugges nygamla debattartikel i vilken huvudpersonen framhåller att jobbristen skulle vara en bluff. Argument som att ”svenska ungdomar måste lära sig att SKAPA jobb” samt att ”svenska ungdomar är lata och kräsna” avlöser varandra. Utöver att påståendet kring att svenska ungdomar är lata och kräsna fått mothugg av en anställd på Arbetsförmedlingen (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12457716.ab) är argumentet vad gäller att svenska ungdomar måste lära sig att SKAPA jobb sagt utan respeket för människors olikheter/brister.

Linda Skugge är teaterproducent, grundare av en eventbyrå, bloggare, författare och krönikör. Med all respekt för hennes fantastiska resa, hennes slingriga stig bort från slummen in i rampljuset; alla är inte entreprenörer, alla är inte Linda Skugge.

Inom fotbollen har agenter en betydande roll. Deras jobb är att skapa möjligheter åt sina klienter (via provträningar, löneförhandlingar etc.). Motsvarigheten i samhället i övrigt får anses vara AF, fackförbund samt diverse jobbcoacher. Ska vi lägga ner dessa verksamheter, Linda Skugge? Ty i ditt Sverige, ett Sverige uteslutande bestående av entreprenörer pigga på att skapa sina egna möjligheter, fyller dessa organisationer inte längre någon funktion. Kruxet är emellertid att alla inte är så förbaskat pigga på, eller ens kapabla, att SKAPA sina egna möjligheter, vilket inte är synonymt med att majoriteten önskar rulla tummarna.

Öppna ögonen & ta tillvara på sparkapitalet

Istället för att avkräva entreprenörskap av den enskilde individen bör vi kanske yrka på en förbättring av vår kära agentbyrå vid namn AF? Kanske kan de inspireras av fotbollsagenter? Dessa yrkesmän verkar ju onekligen ha en väl utvecklad förmåga att bistå sina klienter med förmånliga kontrakt oavsett hur undermåliga de är. Eller så skuldbelägger vi vare sig individen eller AF och tar sikte på det riktiga problemet, dvs. att jobben är för få, samma problem som Linda Skugge effektivt försöker kamouflera genom att utnyttja problematiken till sin egen fördel när hon bredbent och med höjda axlar gör reklam för sin förmåga att ta för sig. Detta är, i mina ögon, ett på tok för stort problem för att, med hedern i behåll, utnyttja i syfte att vinna billiga PR-poäng hos sådana som har jobb och som älskar att slå sig själva på bröstet.

Åter till omklädningsrummet. Hen som sitter tyst i ett hörn, hen som biter ihop och tiger när lagkamraterna hånskrattande daskar honom/henne med handduken på vägen ut ur duschen, hen som ständigt går runt och fruktar hånfulla kommentarer – ska vi utesluta hen enbart för att hen inte är personen som vågar ta för sig, Linda Skugge? Ojojoj, vad många världsstjärnor vi aldrig hade fått förmånen att avnjuta. Ett sådant samhälle är inget för mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s