Gemenskap, stolthet, passion

HIF sår frön med hopp om en ljusare morgondag

Lämna en kommentar

Henrik Larsson övertar tränarposten, Roar Hansen förpassas till skrivbordet och ombyggnationen av Olympia fortgår. Helsingborgs IF:s nysatsning står i full blom lagom till jul.

HIF:s ledning annonserade i fredags att förtroendet för Roar Hansen alltjämt var obrutet, uppgifter som senare skulle visa sig vara falska. På måndagseftermiddagen meddelade klubben nämligen att stadens son, Henrik Larsson, tar över som huvudtränare (manager). Hansen kliver ner ett antal steg på den hierarkiska pyramiden och intar den aningen luddiga rollen som strategisk fotbollsutvecklare.

Ett förlorat år
Säsongen 2014 utvecklades till en mardröm för många av de nordvästskånska fotbollsfantaster som för en dryg vecka sedan vaknade kallsvettiga, irriterade och en smula lättade. Inte nog med att de kaotiska inslagen utanför planen varit svårräknade, de sportsliga genomklappningarna har avlöst varandra.

Roar Hansen har under närapå en och en halv säsong famlat i mörker. Att uteslutande skylla klubbens många misslyckanden på tränaren är insiktslöst, men klart är att Hansen inte förmått få laget att prestera maximalt. Ketchupflaskan har inte tömts på allt innehåll, så att säga. Till stor del på grund av en laguppställning som visade sig vara inkompatibel med spelarmaterialet, men som trots det användes i match efter match under halva säsongen.

Vissa menar att Hansen hade för få alternativ, att forwardsuppsättningen var så svag att formsvage Robin Simovic inte gick att ersätta samt att det inte fanns underlag för ett tvåmannaanfall. Att truppen, framförallt i början av säsongen, var tunn råder det inga tvivel om. Att Hansens arbete var otacksamt är inte heller någon hemlighet. Men att inga alternativ fanns tillgängliga är en överdrift tänjd såväl på höjden som på bredden. HIF:s uppspelspunkter fungerade inte, laget hade svårt att ta sig över mittlinjen och Simovic imiterade Rio Kalle-statyn i närmare 75 minuter per match. Alternativen hade inte behövt vara storslagna för att överträffa den spelmässiga misären.

När transferfönstret öppnades lämnade ett par nyckelfigurer och ersattes av ett antal stabila pjäser, däribland Mikael Dahlberg som omedelbart gjorde succé. HIF kryssade, kryssade och kryssade innan man slutligen började vinna och tog farväl av bottenträsket. När kontraktet i teorin var säkrat gick laget ånyo i ide. Hansen lyckades inte väcka spelarna som såg ut att sakna motivation och när Allsvenskan väl summerades, när supportrarna äntligen gavs möjlighet att skrynkla ihop säsongen 2014 och kasta densamma i närmsta papperskorg, placerade sig HIF på en intetsägande niondeplats.

Till Hansens försvar ska det sägas att turbulensen i och runt klubben under dennes tid som tränare skapat en direkt usel arbetsmiljö, vilket givetvis bör vägas in i bedömningen. Spelaromsättningen har varit hög, schismerna utanför banan har avlöst varandra sedan dödsmisshandeln i samband med premiärmatchen mot Djurgården och den tomma kassakistan har lämnat havets botten, flutit i land och skapat både problem och irritation.

Framtiden i sikte
HIF:s långsiktiga plan gick i och med degraderingen av Hansen i stöpet (även om klubben möjligen vill ge sken av att planen ännu är vid liv genom att behålla Hansen i organisationen). Men HIF behöver så nya frön, få fans, sponsorer, ”marginalare” och övriga intressenter att tro igen, skingra det täta molntäcket och riva de cementerade murarna mellan gårdagen och morgondagen.

Det nyligen inledda arenaprojektet i kombination med värvningen av Henrik Larsson ger en fingervisning om klubbens ambitionsnivå och skänker nysatsningen välbehövliga vingar. Nu återstår det att se om satsningen lyfter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s