Gemenskap, stolthet, passion

Liverpools bräckliga dröm

Lämna en kommentar

Fjolårets succésäsong fick Liverpoolsupportrarna att vädra morgonluft. Idag är klubben tillbaka på ruta ett.

En bidragande orsak till att Liverpool famlar i blindo är naturligtvis avsaknaden av Luis Suarez. Stjärnanfallaren såldes inför säsongen till Barcelona. Med sig tog han, utöver spetskvalitet, en levande framtidstro. Suarez kom till Liverpool 2011 som tilltänkt ersättare för spanjoren Fernando Torres. Uruguayanen gjorde omedelbart succé, öste in mål från alla möjliga och omöjliga vinklar och blev snabbt en favorit hos den hårt prövade publiken.

Det tog dock tid innan Suarez extraordinära insatser omsattes i topplaceringar, främst med anledning av att laget på flertalet positioner alltjämt var tämligen mediokert. Men uppryckningen kom sent omsider. Klubben spände sina ekonomiska muskler, värvade smart och plockade in Brendan Rodgers som ny tränare.

Värvningen av Rodgers skulle visa sig vara ett genidrag. Det gamla talesättet ”Rom byggdes inte på en dag”, som antyder att saker måste få ta sin tid, tappade tvärt i trovärdighet. Nordirländaren fick omgående fart på Liverpool som, hör och häpna, regelbundet började vinna matcher. Laget etablerade en prestationsmässig jämnhet som inte skådats på Anfield sedan storhetstiden.

Succén var anmärkningsvärd, men alltjämt varsamt omtalad av supportrar vars vardag de senaste 20 åren präglats av drömmar så sköra att de vid minsta beröring riskerar vittra sönder. Tiden gick och framgångarna blev vardagsmat. Plötsligt hade fansens rädsla att vidröra en skör dröm försvunnit och ersatts av en fullt naturlig vilja att omfamna en ljuv verklighet, att stå rakryggade och stolta efter år av misär och motgång.

Säsongen led mot sitt slut och Liverpool var alltjämt med i racet om ligaguldet. Men ett par snöpliga poängtapp ställde till det för Merseysidelaget som fick se sig omsprunget av de regerande mästarna, Manchester City. Ligaguldet uteblev, men framtidstron stod i full blom. Inte undra på, Liverpool hade gjort en makalöst bra säsong, öppnat portarna till en ljusare morgondag och stängt dörren till en mångårig känsla av hopplöshet.

Liverpool hade framtiden för sig, i det avseendet rådde inga tvivel.

Transferfönstret öppnade, dagarna gick och slutligen bekräftades, inte helt oväntat, att Luis Suarez skrivit på för Barcelona. Plötsligt var framtiden inte längre lika ljus som oviss, men de intäkter som övergången bringat fungerade som plåster på såren och höll liv i hoppet. Pengar spenderades och när säsongsstarten närmade sig förfogade Liverpool över ett på papperet starkt lag, rikt på ungdomlig entusiasm och kryddat med rutin.

Säsongen tog sin början och Liverpool famlade i mörker. Tyngda av stundens allvar och en fjolårssäsong som föranlett höga förväntningar körde Rodgers mannar av vägen. Därefter har laget tappert försökt kravla sig upp på vägbanan, utan framgång. Däcken spinner alltjämt i det leriga diket och GPS:en har lagt av. Daniel Sturridges långa skadefrånvaro och Mario Balotellis usla formkurva har resulterat i en milt sagt trubbig offensiv, och kontrasten mot förra säsongens dödligt giftiga anfall med Luis Suarez i spetsen kan inte bli tydligare. Den usla säsongsstarten har gjort att Liverpool halkat efter i ligan och hamnat på efterkälken i Champions Leagues gruppspel.

Om ingenting spektakulärt händer riskerar Liverpools säsong att efter 38 omgångar knacka på dörren till avgrunden, vilket vore förödande för klubben som nyligen upplevt en efterlängtad soluppgång. Att döma av säsongsupptakten skulle Liverpools supportrar ha bemött drömmen med större varsamhet. Då hade besvikelsen inte blivit lika stor när drömmen abrupt förvandlades till söndertrasade illusioner.

Men med facit i hand är det enkelt att slänga sig med korrekta svar. Det är betydligt svårare att dra för persiennerna när solen tränger fram bakom ett mångårigt och tätt molntäcke. Dessutom är det direkt destruktivt att inte omfamna det vackraste som finns; hoppet, tron på en ljusare framtid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s