Gemenskap, stolthet, passion

Southampton – Direktflyg, mellanlandning eller kraschlandning?

Lämna en kommentar

Southamptons dröm lever vidare. I söndags besegrade laget självaste Manchester United på Old Trafford och avancerade således till tredje plats i tabellen.

Southamptons makalösa framgångssaga har föranlett en diskussion angående lagets chanser att löpa linan ut. Medan somliga menar att klubben av allt att döma kommer att mattas och falla ihop innan säsongen är till ända menar andra att laget har goda möjligheter att ge Arsenal, Manchester United och övriga lag en match in på målsnöret.

Det råder inga tvivel om att Ronald Koeman förfogar över ett slagkraftigt lag som i sina bästa stunder spelar bländande fotboll. Men otvetydigt är också att klubben för närvarande inte har en lika bred spelartrupp som toppkonkurrenterna. Detta gör prestationen än mer imponerande, men frågan är om laget klarar av att överprestera i 17 omgångar till? Tveksamt, inte minst då bredden på spelartruppen traditionellt sett brukar utgöra tungan på vågen när de stora fotbollsligorna går in på upploppet.

Det går till viss mån att jämföra Premier League med en långdistansstafett i kuperad och svårframkomlig terräng. Risken att falla pladask i någon av alla leriga gropar är påtaglig, varför utmattningssymptom, skador samt sjukdomar är vanligt förekommande. Av den anledningen är det otroligt viktigt att ha ersättare som håller måttet, ersättare som omgående kan träda in och axla bärande roller.

Att döma av Southamptons bänk är det rimligt att anta att klubben inte är lika väl rustad för oförutsedda händelser som exempelvis Arsenal och Manchester United. Inte undra på, det tar tid att bygga ett topplag. Än mer tid tar det att anskaffa den bredd som är direkt nödvändig för att etablera sig i toppregionen av världens i särklass mest konkurrensutsatta liga.

Intuitionen säger mig att Southampton denna säsong får nöja sig med att titta, lukta och känna på drömmen.

Att med alla sinnen insupa upplevelsen av att befinna sig på toppen av pyramiden är en värdefull erfarenhet som, om gudarna, oljepamparna och konkurrenterna tillåter, kan göra Southampton till en toppkandidat under lång tid framöver.

Tiden må inte vara kommen, men Southampton har redan i dag ett starkt och talangfullt lag. Spelaromsättningen under senare år har varit enorm men lyckad, vilket inte alltid är fallet när en klubb som hastigast pumpar upp ekonomiska muskler i syfte att förverkliga storslagna drömmar.

Jag tror på Southampton. Men alldeles oavsett hur mycket protein man stoppar i sig och oberoende av hur snabb muskeltillväxt man lyckas åstadkomma, krävs det i 99 fall av 100 erfarenhet och råstyrka för att utmana de rutinerade tyngdlyftarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s