Gemenskap, stolthet, passion

Tänk om, Sepp Blatter

Lämna en kommentar

Om Sepp Blatters idéer blir verklighet överlåts fotbollen i händerna på idioterna.

Fifas president Sepp Blatter gick i förmiddags ut och förkunnade att han eftersträvar ett strängare regelverk för att få bukt med rasismen.

Tanken är fin, förslagen på tillvägagångssätt är hemska.

Blatter anser inte att det görs tillräckligt mycket för att mota de rasistiska glåpord och hatramsor som florerar på fotbollsarenor. Han har helt rätt. Beslut om spel inför tomma läktare samt böter adresserade till maktlösa klubbledningar kommer givetvis inte att avskräcka rasisterna. Men problemet är att inte heller poängavdrag, tvångsnedflyttning eller avstängning, som Blatter yrkar på, är fullgoda åtgärder. Varför? Jo, av samma anledning som att existerande straff inte fungerar, det vill säga att de är adresserade till en maktlös klubbledning och inte till rasisterna.

Om Blatters föreslagna straffskala skulle effektueras, vilket jag för övrigt har svårt att tro då det bör finnas makthavare kloka nog att avråda Blatter från att göra slag i sak, överlåter FIFA klubbarnas öden i händerna på dräggen. Personligen vågar jag inte ens föreställa mig vilka förödande konsekvenser ett sådant beslut potentiellt skulle kunna få.

För det första skulle det bli möjligt för rivaliserande fanskaror att ödelägga sitt ”hatlag” genom att regelbundet besöka den berörda klubbens hemmaarena och väl där agera kontroversiellt och främlingsfientligt. Ni må kalla mig konspiratorisk, men med tanke på det osunda hat som gryr i vissa ligor och mellan rivaliserande klubbar bedömer jag det inte vara omöjligt att ”idioter av det mer fanatiska slaget” potentiellt sett skulle kunna se och utnyttja möjligheterna i ett sådant regelverk.

Risken må vara liten, men det faktum att den överhuvudtaget existerar borde utgöra skäl nog att kasta idéerna i avfallskärlet.

Dessutom är ansvarsfördelningen extremt skev. Jag lider redan nu med de klubbar som tvingas spela inför tomma läktare och betala bötesbelopp på grund av att en klick rötägg missköter sig. Merparten (lägg märke till att jag skriver merparten) av dessa klubbar har hemsidor, broschyrer och andra marknadsföringskanaler där de tydligt förmedlar sina rumsrena värdegrunder, arrangerar ceremonier inför matcher där avstånd tas från rasism och andra extrema åsikter, men avståndstagandena till trots faller de offer för de falanger som under föreningens täckmantel lever rövare.

Jag förstår syftet: Markera, tvinga klubbarna att ta i med hårdhandskarna.

Men är det rätt väg att gå? Har nya lagar gjort att kriminaliteten i samhället upphört? Nej, i bästa fall minskat.

Har någon någonsin yrkat på att riksdagen ska avsättas endast på grund av att nya lagar och regler inte förmått få mord, våldtäkter, rån och diskriminering att till fullo upphöra? Jag har då aldrig hört det, och jag är tämligen övertygad om att ett sådant förslag, ifall det har kommit på tal, viftats bort tämligen omgående med anledning av sin uppenbara orimlighet.

Skon klämmer på en mängd ställen, men i grund och botten har problemet uppstått med anledning av svårigheterna att legitimt straffa de som straffas bör. Visst, ett alternativ är att fortsätta skjuta på budbäraren tills denne kollapsar. Dör hatet med budbäraren? Självklart inte. Ett forum försvinner, ett nytt tar vid. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara.

Övergripande lagar och regler som gör det möjligt att legitimt straffa rasisterna är den enda lösningen (om det finns någon, vill säga).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s