Gemenskap, stolthet, passion

Den Gamla Damen 2.0

Lämna en kommentar

För nio år sedan insjuknade hon och blev sängliggande med vetskapen om att utomstående betraktade henne som genomrutten på grund av hennes etiska snedsteg och illegala förehavanden.

Ur ett utifrånperspektiv var det vid denna tidpunkt svårt att ana att hon skulle resa sig ur dödsbädden. Men vad många trodde var Pärleporten visade sig vara en avgiftningscentral och i dag, nio år efter insjuknandet, sprudlar Den Gamla Damen av liv.

På botten stakades en ny era i all hemlighet ut parallellt med att omgivningen väntade på att den stora stygga vargen skulle dödförklaras.

Skeptikerna väntade förgäves medan de förlåtande, de passionerade fick upprättelse.

Alla förtjänar en andra chans. Så även Juventus.

I går visade den pånyttfödda klubben med all önskvärd tydlighet att mästartakter inte går av för hackor, att tradition, historia, vinnarkultur och stolthet kan överleva nio år i skamvrån och att kärlek, självrannsakan och framåtanda övervinner hat, fördömande och cynism.

Vägen tillbaka till den yttersta världseliten har varit lång, snårig och extremt kännbar men inte oframkomlig att döma av gårdagens uppvisning.

Den bespottade klubben höll jämna steg med en av fotbollsvärldens mäktigaste titaner, Real Madrid, och stod slutligen som segrare i den första av två CL-semifinalmöten lagen emellan.

Irriterande för vissa, glädjande för andra.

Jag sällar mig till den sistnämnda skaran då framgången påvisar att det förflutna inte nödvändigtvis behöver forma samtiden och framtiden.

Alldeles oavsett om Juventus avancerar till final eller inte är klubbens nioåriga resa från avgrunden till världseliten värd ett erkännande även från dem som ägnat tiden sedan tvångsdegraderingen åt att spotta på vad många initialt trodde var en döende stor stygg varg.

Jag lyfter på hatten för en svartvit bragd som andas fornstora dagar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s